Spring til indhold
build.aau.dk

Nyhed

Ny forsk­ning fra BUILD: Behov for mere nuan­ceret klima- og miljø­vurde­ring af træ­byg­geri

Lagt online: 01.05.2024

Rasmus Nøddegaard Hansen, der er ph.d.-kandidat på BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet, gransker i sin afhandling træbyggeriets miljøpåvirkninger. Resultaterne viser en ikke altid entydig konklusion og peger på behovet for en mere nuanceret tilgang til vurderingen af træbyggeris klima- og miljøeffekt.

Nyhed

Ny forsk­ning fra BUILD: Behov for mere nuan­ceret klima- og miljø­vurde­ring af træ­byg­geri

Lagt online: 01.05.2024

Rasmus Nøddegaard Hansen, der er ph.d.-kandidat på BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet, gransker i sin afhandling træbyggeriets miljøpåvirkninger. Resultaterne viser en ikke altid entydig konklusion og peger på behovet for en mere nuanceret tilgang til vurderingen af træbyggeris klima- og miljøeffekt.

Af Thomas Møller Christensen, AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Astrid Maria Rasmussen

”Når vi ser på, hvordan træbyggeri påvirker klimaet, er det vigtigt at forbinde de livscyklusvurderinger, vi bruger, til de konkrete beslutninger, der træffes."

Det forklarer ph.d.-kandidat på BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet Rasmus Nøddegaard Hansen. I sin ph.d.-afhandling kaster han et undersøgende blik på træbyggeriers miljømæssige bæredygtighed og understreger behovet for en mere nuanceret tilgang til vurderingen af deres klimapåvirkninger.

"Man kan ikke entydigt sige, at tømmer altid er bedre. Det kommer blandt andet an på, hvordan arkitekterne og ingeniørerne formår at bruge det i bygningsdesignet og -projekteringen," fastslår han.

Flere faktorer i spil ved klimavurderinger

Rasmus Nøddegaard Hansen opfordrer til at justere den traditionelle opfattelse af træbyggeris entydige klimafordele ved at pege på forbedringspotentialer i de systemmodeller, der anvendes i livscyklusvurderinger (LCA). LCA er et vigtigt værktøj til at bedømme, hvordan byggeri påvirker klimaet, men de kan være forsimplede, når det kommer til træbyggeri.

F.eks. bliver restprodukter fra træmaterialer ikke taget med i betragtning i de nuværende LCA-systemmodeller, selvom de faktisk kan udgøre en betydelig del af træbyggeriets påvirkning på klimaet, forklarer han:

"Når du anvender rundtømmer til materialefremstilling, kan cirka halvdelen ende som primært byggemateriale i træ. Dele af de resterende produkter kan bruges til spånplader og ellers erstatter det anden produktion på markedet som f.eks. papemballage eller energi. Denne udveksling på markedet kan have en betydelig indvirkning på klima- og miljøpåvirkningen af træprodukterne.” Han fortsætter:

”Derudover er der en udfordring i LCA-systemmodellerne, når man undersøger, hvordan markedets øgede efterspørgsel efter træ påvirker verden omkring os. Med en stigning i efterspørgslen følger større pres på vores allerede begrænsede arealer. Det er vigtigt, at vi forbedrer vores viden, så vi kan analysere og håndtere dette pres på arealerne,” forklarer han og fremhæver hurtigt voksende biobaserede materialer, som en fremtidig del af løsningen på udfordringen.

Det handler ikke kun om at spotte problemerne, men også om at få dem løst. Vi skal gå efter en tilgang, der dækker alt fra materialevalg til produktionsmetoder.

Rasmus Nøddegaard Hansen, ph.d.-kandidat på BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø

Nødvendigt at inkludere flere aspekter i analyserne

Rasmus Nøddegaard Hansen forklarer, at byggebranchen kan opnå en bedre forståelse af træbyggeriets miljømæssige påvirkning og dermed finde mere bæredygtige løsninger til byggeprojekter, hvis man løser manglerne i LCA-systemmodellerne.

”Det handler ikke kun om at spotte problemerne, men også om at få dem løst. Vi skal gå efter en tilgang, der dækker alt fra materialevalg til produktionsmetoder, med fokus på en bred vifte af miljøpåvirkningskategorier og de økonomiske konsekvenser af nye byggemetoder på markedet,” konkluderer han og tilføjer:

”Derudover bør vi arbejde på at minimere materialeforbruget generelt. Dette vil sætte skub i en bæredygtig udvikling inden for byggeriet.”

Rasmus Nøddegaard Hansen forsvarer sin ph.d.-afhandling den 14. maj på BUILD i København.

Hvad er LCA?

LCA står for Life Cycle Assessment og kaldes og ’livscyklusvurdering’ og er en metode til at vurdere de miljømæssige påvirkninger af et produkts livscyklus fra råvareudvinding til bortskaffelse.

Formålet med LCA er at identificere og kvantificere miljøpåvirkningerne ved et produkt eller en tjenesteydelse for at hjælpe med at træffe mere bæredygtige beslutninger.

LCA anvendes ofte i industrien, bygge- og anlægssektoren samt inden for miljø- og bæredygtighedsrådgivning for at evaluere og forbedre produkters miljømæssige ydeevne.

Kontakt

Relaterede nyheder