Spring til indhold
build.aau.dk

Nyhed

BUILD-forskere giver vigtige input i arbejdet mod et bæredygtigt byggeri

Lagt online: 04.12.2023

Craftsmen ae working at a construction site

Med tre nyligt udgivne rapporter kaster forskere fra BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet lys over vejen til en bæredygtig byggebranche. Rapporterne understreger et presserende behov for handling og styrker samtidig vores viden om byggeriets klimabelastning og de nye lovkrav i bygningsreglementet.

Nyhed

BUILD-forskere giver vigtige input i arbejdet mod et bæredygtigt byggeri

Lagt online: 04.12.2023

Craftsmen ae working at a construction site

Med tre nyligt udgivne rapporter kaster forskere fra BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet lys over vejen til en bæredygtig byggebranche. Rapporterne understreger et presserende behov for handling og styrker samtidig vores viden om byggeriets klimabelastning og de nye lovkrav i bygningsreglementet.

Af Thomas Møller Christensen, AAU Kommunikation og Public Affairs

En gruppe forskere fra BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet (AAU) har netop udgivet tre rapporter, der samlet set tegner konturerne af en bæredygtig fremtid for byggeriet.

De tre rapporter giver et dybdegående indblik i nybyggeriers klimabelastning baseret på et større og nyere datagrundlag end tidligere. Derfor giver de politikerne et nødvendigt fundament i arbejdet med at stramme de nuværende klimakrav og forme en mere bæredygtig fremtid for byggeriet i Danmark.

- Med de nye krav om livscyklusvurderinger er det afgørende, at vi diskuterer grænseværdier på baggrund af den nyeste viden. Derfor er jeg glad for og stolt over de tre rapporter, der skaber et stærkt fundament for ansvarlig praksis for bæredygtigt byggeri i Danmark, forklarer Harpa Birgisdóttir, der er professor på BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø og medforfatter på to af rapporterne.

Livscyklusvurdering (LCA) beregner en bygnings samlede miljøprofil og ressourceforbrug fra vugge til grav og har været et krav for alle nybyggerier siden januar 2023.

Det er afgørende at anerkende, at bæredygtighed ikke kun handler om materialerne i selve bygningen, men også om hele processen.

Harpa Birgisdóttir, professor på BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø

En skærpet grænseværdi for klimapåvirkningen

Den ene rapport skaber det nødvendige datagrundlag for at fastlægge mulige grænseværdier for nybyggeriets klimapåvirkning fra 2025 på baggrund af et repræsentativt bygningsdatagrundlag for et typisk nybyggeri i Danmark.

Den politiske aftale for bæredygtigt byggeri fra 2021 vedtog, at grænseværdierne skulle skærpes hvert andet år, og at grænseværdien for 2025 skulle sikre, at mindst en tredjedel af alt nybyggeri i 2025 har en lavere klimapåvirkning end det nuværende niveau.

- Vi står over for en presserende opgave med at nedbringe nybyggeriers klimapåvirkning, og derfor har vi fastlagt skærpede grænseværdier for klimapåvirkningen fra 2025. Nu hviler ansvaret på politikerne, der skal træffe beslutninger om at fastholde tidligere erklærede ambitioner eller stramme kravene yderligere, som mange inden for branchen efterspørger, forklarer Harpa Birgisdóttir.

Udførelsesfasen er et vigtigt parameter

Den anden rapport kaster lys over et hidtil overset aspekt ved klimaberegninger på nybyggerier, nemlig udførelsesfasen. Denne fase, der dækker transport, opførelse og montering på byggepladsen, udgør hele 13 % af de samlede CO2-udledninger i nye bygninger, og det er derfor et vigtigt parameter at inddrage i LCA-vurderinger.

- Det er afgørende at anerkende, at bæredygtighed ikke kun handler om materialerne i selve bygningen, men også om hele processen. Vores rapport fremhæver behovet for at integrere udførelsesfasen i klimakravene for at skabe en mere præcis og omfattende bæredygtighedsprofil. Dette er særligt vigtigt, da det er udledninger, der sker her og nu, og en betydelig del af det udgør unødvendigt spild af materialer og energi, forklarer Harpa Birgisdóttir.

Ved at reagere på disse rapporter med åbenhed og handling kan vi transformere byggebranchen.

Harpa Birgisdóttir, professor på BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø

Optimering af klimaberegninger

Mens de to øvrige rapporter har fokus på nybyggerier i en dansk kontekst, retter den tredje rapport også blikket mod europæiske praksisser inden for LCA og grænseværdier i bygningsreglementer.

Rapporten ser på hele bygnings livscyklus som er det endelige mål for vores klimakrav, både nationalt som europæisk. Her anbefaler rapporten blandt andet at inkludere flere moduler i klimaberegningerne for at øge nøjagtigheden og muliggøre mere omfattende reduktioner af bygningers klimapåvirkning.

- Med fokus på Bygningsdirektivet, som er under revision, ser vi en tendens i Europa, hvor der er fokus på at inkludere flere moduler i klimaberegningerne. For at forbedre os bedst muligt på de kommende europæiske krav, som også vil ramme os i Danmark, er det vores anbefaling er derfor, at Danmark også overvejer dette skridt nøje, samtidig med at vi tager hensyn til tilgængelige data og omkostninger, siger Harpa Birgisdóttir.

Stort potentiale for en progressiv udvikling

De tre udgivne rapporter kan ifølge Harpa Birgisdóttir markere starten på en nødvendig og progressiv udvikling inden for den danske byggebranche. Byggeriets mange interessenter står nemlig over for udfordringer, men også muligheder for innovation og forbedring. 

- Rapporterne viser, hvordan klimabelastningen forholder sig i nybyggeri i dag, og ved at reagere på disse rapporter med åbenhed og handling kan vi transformere byggebranchen. Men det kræver, at vi ikke kun ser på et repræsentativt grundlag, men også ser på nybyggerier med den laveste klimabelastning og lader os inspirere af dem. Derfor opfordrer vi til fortsat dialog og samarbejde mellem beslutningstagere, industri og forskere for at sikre en mere effektiv og holistisk tilgang til bæredygtigt byggeri i Danmark.

Læs mere om de tre rapporter