Spring til indhold
build.aau.dk

Nyhed

Sluk, skru ned og tro på fremtiden: Ny rapport fra BUILD afdækker danskernes reaktion på energikrisen

Lagt online: 31.10.2023

Danskerne reagerede som energibevidste, tilpasningsvillige og optimistiske borgere under energikrisen i vinteren 2022/23. Det viser en ny rapport fra BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, der også rejser vigtige spørgsmål om social ulighed og politiske tiltag i forbindelse med den grønne omstilling.

Nyhed

Sluk, skru ned og tro på fremtiden: Ny rapport fra BUILD afdækker danskernes reaktion på energikrisen

Lagt online: 31.10.2023

Danskerne reagerede som energibevidste, tilpasningsvillige og optimistiske borgere under energikrisen i vinteren 2022/23. Det viser en ny rapport fra BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, der også rejser vigtige spørgsmål om social ulighed og politiske tiltag i forbindelse med den grønne omstilling.

Af Thomas Møller Christensen, AAU Kommunikation og Public Affairs

Under sidste vinters energikrise blev mange danskere pludselig opmærksomme på deres eget energiforbrug. Derfor ændrede vi hurtigt vores vaner og havde samtidig tillid til, at det hele nok skulle løse sig. Det viser en ny rapport fra BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet, der har undersøgt, hvordan vi danskere oplevede og reagerede på energikrisen.

Undersøgelsen er en del af et større samarbejde med forskere fra flere europæiske lande, der skal gøre os klogere på, hvordan vi reagerer på en energikrise, og hvilken betydning det har for den grønne omstilling.

- Danskernes budskab fra undersøgelsen kan kort sammenfattes i tre klare råd: sluk for lyset, skru ned for varmen og tro på fremtiden. Selvom fremtidens energiforsyning nok vil kræve mere end det, er det et godt sted at starte, fortæller seniorforsker på BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø og hovedforfatter til rapporten Anders Rhiger Hansen.

Danskernes evne til at tilpasse sig ændrede forhold er en afgørende faktor for at skabe en mere bæredygtig energifremtid.

Anders Rhiger Hansen, seniorforsker på BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø

Vi tilpassede vores forbrug

En af undersøgelsens overordnede konklusioner er, at vi var gode til at tilpasse os den nye virkelighed under energikrisen. For eksempel svarede tre ud af fire, at de prøver at spare på energiforbruget, mens næsten halvdelen udtrykte, at de er mere opmærksomme på, hvornår de bruger energi, end de var før krisen.

Derudover angav over halvdelen af respondenterne, at de havde skruet ned for varmen i deres hjem.

- Danskernes evne til at tilpasse sig ændrede forhold er en afgørende faktor for at skabe en mere bæredygtig energifremtid, og undersøgelsen viser, at danskerne er villige til at tage konkrete skridt for at tilpasse sig en ny virkelighed, siger siger Anders Rhiger Hansen og uddyber:

- Vi prøvede virkelig at spare på energiforbruget og udnytte de fleksible energipriser under energikrisen, og vi var parate til at ændre vores vaner for at lykkes med det. Denne høje grad af energibevidsthed vidner om en befolkning, der tager krisen alvorligt og formår at justere deres vaner for at bidrage til en bæredygtig fremtid.

Det skal nok gå

Rapporten tegner også et billede af, at vi danskere havde tiltro til at vi kunne overkomme energikrisen. Undersøgelsen viste nemlig, at to ud af tre personer havde tillid til, at det danske samfund vil kunne håndtere udfordringen.

Denne optimisme giver håb for arbejdet med den grønne omstilling, forklarer Anders Rhiger Hansen.

- Energikrisen udgjorde ikke kun en kortvarig forstyrrelse; den førte til afgørende erkendelser og udfordringer for vores samfund. Derfor er det opmuntrende at se, at danskerne reagerede med en positiv indstilling. Den udbredte optimisme understreger vores tro på at kunne håndtere kriser og samarbejde om at finde løsninger, hvilket er afgørende for at fremme den grønne omstilling.

Vores undersøgelse peger på, at energikriser rammer socialt skævt, da husstande med yngre medlemmer, lavere indkomst og lejere påvirkes mere end andre af de stigende priser.

Anders Rhiger Hansen, seniorforsker på BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø

Krisen ramte socialt skævt

Rapporten fremhæver desuden nogle sociale udfordringer i forbindelse med energikrisen. Mens nogle havde ressourcer til at investere i energieffektive løsninger som varmepumper, måtte andre tage drastiske skridt som at skrue ned for varmen eller ty til usunde alternativer som stearinlys for at overleve kulden.

Den sociale skævhed i krisen rejser vigtige politiske spørgsmål om, hvordan vi kan sikre, at alle kan følge med i den grønne omstilling uden at ofre deres velvære.

- Begreber som energiulighed, energifattigdom og energiudsathed kan blive mere relevante i Danmark i fremtiden. Vores undersøgelse peger nemlig på, at energikriser rammer socialt skævt, da husstande med yngre medlemmer, lavere indkomst og lejere påvirkes mere end andre af de stigende priser. Den sociale slagside af en grøn omstilling er derfor vigtig at være opmærksom på for politiske aktører, forklarer Anders Rhiger Hansen.

Om rapporten "Oplevelser af energikrise i Danmark: Sluk, skru ned og tro på fremtiden"

I sommeren 2022 var stigende energipriser og mangel på energiforsyning et omdiskuteret emne på tværs af Europa. Derfor gik forskere fra BUILD sammen med kolleger fra blandt andet Tyskland, Norge, Polen, Schweiz og Holland for at undersøge energikrisen, mens den var i gang, fordi det var en unik mulighed for at øge vores forståelse af energiforbrug under kriseforhold.

Forskerne fra BUILD har foretaget den danske del af undersøgelsen, som baserer sig på svar fra 1.000 danskere, der var repræsentativt udvalgt i forhold til blandt andet indkomstgrupper. Spørgeskemasvarene blev indsamlet i perioden fra den 7. til den 21. marts 2023.

Resultaterne fra den danske undersøgelse er nu blevet offentliggjort i rapporten med titlen "Oplevelser af energikrise i Danmark: Sluk, skru ned og tro på fremtiden". Rapporten belyser, hvordan danske energiforbrugere reagerer på en energikrise og undersøger, hvilken indvirkning dette kan have på den grønne omstilling.

Udover Anders Rhiger Hansen er Rikke Skovgaard Nielsen, Line Valdorff Madsen og Kirsten Gram-Hansen medforfattere til rapporten.

Vil du vide mere?

Kontakt Anders Rhiger Hansen: