Spring til indhold

Artikel

Light Symposium 2022

Lagt online: 28.09.2022

21. - 23. September blev der afholdt Light Symposium ved Aalborg Universitet med 100+ deltagere fra forskellige dele af belysningsbranchen. Her deler jeg mine take-aways fra konferencen.

Artikel

Light Symposium 2022

Lagt online: 28.09.2022

21. - 23. September blev der afholdt Light Symposium ved Aalborg Universitet med 100+ deltagere fra forskellige dele af belysningsbranchen. Her deler jeg mine take-aways fra konferencen.

I sidste uge arrangerede AAU det internationale Light Symposium med lysdesignere og forskere med titlen ”Rethinking Lighting Design”. Denne gen-tænking var primært rettet mod nogle af de mange af de samfundsudfordringer der er på agendaen i dag. I forhold til klimaet kredsede flere indlæg om hvor meget der egentlig er nok. At den stigning vi har set på belysningsområdet med 400% øgning af luxniveauer siden 1990’erne er en miljøbelastning i sig selv, og måske slet ikke så godt for os. Planter, dyr og mennesker har faktisk også brug for mørke og derfor skal vi gentænke og genfinde vores forhold til den mørke nat. De sidste mange år har fortællingen om mørke været det utrygge og farlige, men omvendt skal vi måske anerkende den særlige værdi der kan findes i mørket.  Ud over at give plads til nattedyr og planter spiller mørket også en stor rolle i forskelige typer af atmosfærer – hvor oplevelsen af et sted i høj grad trigger vores indre følelsesliv.

På lignende måde var det relationelle, situerede eller kontekstualiserede ved lyset tema for flere oplægsholdere. Glenn Shrum kiggede indad på selve lysdesignfeltet og stillede skarpt på lyspraksis ”...with a wish to provoke a conversation on what light does, what are our biases and what are we missing? What are we doing with the light?

Marc Ridler knyttede belysning til byggeprocessen og hvordan opdragsgivernes agendaer, behov, krav og ønsker er indlejret og oversættes gennem ethvert projekt og dens proces til det endelige produkt. Hans pointe var at det slet ikke var lys i sig selv folk efterspørger: ”People do not want light, they want what the light can do”

Videre var det tværfaglige og vores vokabular omkring lys et emne som både Glenn og Mark, de to keynote talere berørte. Og at lysdesignere har brug for færdigheder til at kunne italesætte og tale om lys med almindelige mennesker. 

Light Symposium 2022

Vi var flere repræsentanter fra BUILD blandt oplægsholderne, hvor også min kollega Anne Kathrine Frandsen og jeg diskuterede hvordan lysdesignere kan hente viden og inspiration fra hvordan belysningen trækkes ind i synsrehabiliteringen.

Fra præsentationen af vores konferencepaper

Det situerede, diversitet og dynamiske processer var overliggende temaer i denne gen-tænkning af belysning: ”To see light as actor(s) we need to acknowledge diversity – to serve the needs of people and the planet”.

Diagram hvor synsverden og lysverden kan berige hindanden i akademia - belyst gennem koncepterne affordances og usability.