Artikel
At situere lyset: Metode til sensorisk og rumligt feltarbejde
Lagt online: 12.05.2024
Artikel
At situere lyset: Metode til sensorisk og rumligt feltarbejde
Lagt online: 12.05.2024
Artikel
Lagt online: 12.05.2024
Artikel
Lagt online: 12.05.2024
Det ene bidrag til LightSymposium 2023 i Stockholm var en artikel, "Situating the light: Methodology for sensory and spatial fieldwork” hvis titel kan oversættes til At situere lyset: Metode til sensorisk og rumligt feltarbejde. Artiklen diskuterer hvordan vi kan designe en metode for udforskning af synsnedsattes sensoriske og rumlige erfaringer. Med udgangspunkt i projektgruppen, bestående af tre forskere med arkitektbaggrund, en tilgængelighedsrådgiver med maskiningeniørbaggrund og PhD studerende med baggrund som lysdesigner, har vi kigget ned i vores eksisterende metode-værktøjskasser og diskuteret hvad vi hver i sær kan bidrage med – og hvor vi har brug for at videreudvikle vores metoder. For denne analyse tager vi udgangspunkt i konceptet teknologiske rammer der beskriver hvordan en teknologi forstås og praktiseres i en give social gruppe. Den teknologiske ramme omfatter de mål, problemforståelser, bagvedliggende teorier, tommelfingerregler og testprocedurer – der får betydning for hvordan man bruger eller designer den givne teknologi.
I vores gruppe er der forskellige forskningsparadigmer eller forståelser repræsenteret: fænomenologi, arkitektur antropologi, lysdesign, videnskabs- og teknologistudier, samt meteorologi. Og i projektet vil vi i en ny teknologisk ramme trække på en kombination af arkitektur-filosofisk og sanse-etnografisk tilgang hvor forskerne (i første person) udforsker den aktuelle kontekst sammen med deltagerne og deres oplevelser (i anden person). Herudover vil observationerne fra den PhD studerende og diskussion af empirien med tilgængelighedskonsulenten repræsenterer en tredje-person tilgang, hvorpå input trianguleres.
Artiklen tager udgangspunkt i en kortlægning af eksisterende metoder, samt metoder fra ’Bedre lys, mere liv’ hvor ovenstående figur beskriver de fysiske rammer og lyset, observeret i den nye tilgang til synsrehabilitering. Herudover bliver vores egen praksisviden og første-, anden- og tredje person tilgange diskuteret og afprøvet i en pilotstudie af interview og hjemmebesøg udført med tilgængelighedsrådgiver som deltager. Nedenunder ses Anette og Anne Kathrine i aktion.